Grab your bags and go! | Follow us:

Background Image

Op reis met een drone: regelgeving & tips voor in het vliegtuig!

Je drone meenemen op reis en als bagage in het vliegtuig. Wat mag wel en wat mag niet? Waar moet je opletten op je bestemming? Lees het hier!

Ik nam mijn DJI Phantom 3 mee naar Zuid-Afrika, maar checkte van te voren of dit wel was toegestaan om daar te vliegen. Ook checkte ik bij de vliegtuigmaatschappij waarmee ik vloog of het is toegestaan een drone mee te nemen als handbagage. En wat de regels daarvoor zijn.

Mag ik mijn drone wel of niet meenemen naar *bestemming*? En hoe kom je hierachter?

Het verschilt per land of drone vliegen/een drone meenemen wel of niet is toegestaan. Zorg dus dat je 100% zeker weet of een drone is toegestaan voordat je het vliegtuig instapt naar je vakantiebestemming. Het zou zonde zijn als je drone zou worden afgepakt bij de douane. Google van te voren of het is toegestaan en check ook even deze website. In sommige landen is drone vliegen verboden of alleen toegestaan met een speciaal vliegbrevet.

Mag ik mijn drone meenemen in het vliegtuig?

Tijdens onze vlucht naar Zuid-Afrika vlogen wij met KLM. Wij mochten onze drone inchecken als handbagage als de drone koffer  voldeed aan de standaard handbagage afmetingen. Onze drone werd op schiphol nagecheckt en dan checken ze met name de accu’s. Zijn deze half leeg? Zijn ze goed verpakt in een Lipo Battery Safe Bags? Want als je dit niet goed doen kunnen ze namelijk zomaar ‘ontploffen’. Stuur dus even een mailtje naar je luchtvaartmaatschappij of het is toegestaan een drone in te checken en wat de regels daarvoor zijn.

Zorg dus altijd:

 • dat je drone accu’s altijd maar half vol zijn opgeladen, dit voorkomt dat ze ‘ontploffen’;
 • je de accu in een Lipo Battery Safe Bag opbergt, laat dus géén accu in je drone zitten;
 • check de regels na bij de vliegmaatschappij

Regels verschillen per land

Zorg dat je per land checkt wat wel en wat niet mag, en leef deze regels na. In België is mag je boven eigen terrein (max 30 meter hoog) vliegen op alle andere plaatsen ben je verplicht om in bezit te zijn van een drone vliegbrevet. In Nederland (regels 2017) mag je vliegen mits je, je aan de onderstaande regels houdt:

 • blijf onder de 120 meter;
 • houd gedurende de hele vlucht je drone in het zicht;
 • vlieg alleen overdag en met goed zicht op de omgeving;
 • vermijd mensen en dieren;
 • vlieg niet boven steden, dorpen, spoorlijnen, wegen en havens;
 • stijg niet op/vlieg niet in de buurt van vliegvelden
Jamie de Leeuw

Founder of Adventurous Childs, hatlover and photographer. Never ending wanderlust and always on the hunt for adventure. Find her dancing at festivals, searching for hidden gems in cities or wandering in the fertile forests. Her goal is to encourage you to go on new adventures and to enjoy the little things in life. And never underestimate the power of a good outfit during a trip. ✨

3 Comments
 • Een korte update, in Belgie mag enkel met een drone vliegen boven je eigen terrein (max 30 meter hoog) op alle andere plaatsen ben je verplicht om in bezit te zijn van een drone vliegbrevet …

  5 december 2017 at 10:44 Beantwoorden
 • Nienke

  Handig om te weten. Ik wist niet dat er zoveel regels aan een drone verbonden waren maar ergens wel begrijpelijk.

  13 december 2017 at 20:59 Beantwoorden

Post a Comment