Grab your bags and go! | Follow us:

Background Image

Gratis kamperen in Nederland, dat kan!

Vandaag deel ik een ‘geheim’ die alle avontuurlijke Nederlanders moeten weten: waar je gratis kan kamperen. Bovendien is het legaal en liggen deze plekken vaak in een prachtige omgeving.

Gratis kamperen in Nederland

Je kan ook kamperen in je achtertuin. Maar het is veel leuker om te kamperen in een mooie groene omgeving! Staatsbosbeheer heeft hiervoor twee mogelijkheden. Kamperen op een natuur camping of je kan naar een paalkampeerterrein gaan waar je gratis kan overnachten. Deze terreinen bevinden zich in het bos of aan de rand nabijgelegen paden en fietsroutes. Let op: ze zijn niet bereikbaar met de auto. En er zijn ook geen voorzieningen aanwezig. Lees meer over mijn paalkampeer avontuur!

De regels voor paalkampeerterreinen

  • Kamperen is toegestaan binnen een afstand van tien meter van de paal. Vaak staat de paal aan de rand van een veldje, bijvoorbeeld tegen een houten afscheiding, in plaats van in het midden. Dit moet dus niet al te letterlijk worden genomen.
  • Er mogen maximaal drie (kleine) tentjes tegelijk staan. Hoewel dit vrijwel nooit een probleem zal opleveren, is het dus raadzaam om altijd een alternatieve locatie in gedachten te houden. Het is immers mogelijk dat een locatie al vol is.
  • Open vuur niet toegestaan. Een gasbrandertje is geen probleem, maar een kampvuur is echt verboden. Desondanks zijn er op sommige locaties door Staatsbosbeheer vuurplaatsen aangelegd (waaronder Campanula en veel plekken in Noord-Brabant).
  • Het verblijf mag niet langer duren dan 72 uur, oftewel drie dagen. Op sommige paalkampeerlocaties, waaronder die van Staatsbosbeheer in Overijssel, mag je slechts één nacht verblijven.
  • Het is niet toegestaan afval achter te laten. Neem altijd een afvalzak mee!

Vind hier een overzicht van paalkampeerterreinen

Jamie de Leeuw

Founder of Adventurous Childs, hatlover and photographer. Never ending wanderlust and always on the hunt for adventure. Find her dancing at festivals, searching for hidden gems in cities or wandering in the fertile forests. Her goal is to encourage you to go on new adventures and to enjoy the little things in life. And never underestimate the power of a good outfit during a trip. ✨

No Comments

Post a Comment