Grab your bags and go! | Follow us:

Background Image

5 tips voor je eerste keer wintersport

Wintersport first time tips noob

Dit jaar trotseerde ik voor de aller eerste keer de pistes, ging ik op skiles, at ik het heerlijke Oostenrijkse gerecht Spätzli en rolde ik door de sneeuw. Maar ook dompelde ik mij in het bruisende nachtleven, zong ik mee met de Après-ski knallers – zoals Johnny Däpp – en dronk ik zoveel halve liters bier tot het moment dat ik geen bier meer kon zien of ruiken. Een ding is zeker: wij hebben zeker genoten!

Maar als echte wintersport-noob had ik dus echt geen idee wat ik kon verwachten, wat is moest inpakken en hoe alles eruit zag. Daarom deel ik voor alle wintersport-noobs mijn tips.

1. Zorg dat je genoeg geld meeneemt

Ik wist dat wintersport duur zou zijn maar zo duur… Je eet tussen de middag op de piste, je drinkt stiekem best wat halve liter biertjes tussendoor op de piste, in het hotel drink je nog een paar drankjes en daarna ga je après-skiën. Maar als ik eerlijk moet zijn hebben wij heel erg op ons geld gelet. Iedereen legde iedere dag 50 euro of meer in de pot en daar deden we alles van. Dus mocht je met een grote groep gaan raad ik je dat zeker aan!

2. Neem alvast een les in Nederland

Ja, echt je zal mij dankbaar zijn. Zelf heb ik ook een skiles gehad in Nederland, en wat was ik trots dat ik van een 12 meter – dit stelt niets voor – hoge piste in een pizzapunt al wankelend heel beneden aankwam. Ga ook oefenen op een wat langere baan want anders schrik je je rot als je boven aan de berg staat tijdens je wintersport. In Saalbach zelf heb ik ook nog een les genomen. Want de piste is toch heel anders als een indoorbaan. Van deze skiles heb ik echt enorm veel geleerd!

3. Zorg dat je je verstaanbaar kan maken in het Duits

Of andere taal mocht je naar een ander land gaan. Ze kunnen vaak wel wat Engels, maar vaak ook niet. Want hey je zou je drankje maar niet kunnen bestellen? Daarom help ik je een klein beetje op weg:

 • Een biertje graag – Ein Bier bitte
 • Proost! – Prosit!
 • Eet smakelijk – guten Appetit!
 • Dankjewel – vielen dank
 • Hoe veel kost het? – wie viel kostet es?
 • Mag ik de rekening alstublieft? – darf ich bitte die Rechnung haben?
 • Skieën – Ski fahren, skifahren
 • Snowboarden – Snowboard fahren
 • Het hotel – das Hotel
 • De supermarkt – der Supermarkt
 • Ik kom uit Nederland – ich komme aus den Niederlanden
 • Tot ziens! – auf Wiedersehen!

4. Kies een skigebied dat geschikt is voor beginners

Niet ieder skigebied is geschikt voor beginners. Voordat je op je eerste wintersport gaat is het goed je even te verdiepen in een skigebied dat geschikt is voor beginners. Blauwe pistes zijn in Oostenrijk het minst moeilijk en ideaal voor beginners. In Frankrijk hebben ze ook een groene piste; die is nóg een stapje makkelijker dan blauw. Let bij het uitkiezen van het skigebied ook op de sneeuwzekerheid voor de periode waarin je gaat.

Verder dacht ik dat je alleen maar steil naar beneden kon. En dus niet tussendoor kon stoppen of afremmen en in een keer naar beneden moest. Gelukkig heb je bij blauwe pistes ook gedeeltes tussendoor die recht gaan of minder steil zijn. Dus mocht je iets te snel naar beneden gaan dan weet je dat je altijd af kunt remmen op de rechte stukken. Ook zijn er genoeg skihutten tussendoor waar je even kan genieten van het uitzicht en de zon.

Maar een ding moet je zeker doen en dat is genieten. Want wauw wat is alles toch mooi in zo’n winter wonderland!

5. Huur je materiaal en leen skikleding

Skikleding kan best prijzig zijn en een paar ski’s of schoenen kosten al gauw een paar honderd euro. Ga je voor het eerst op wintersport, huur dan je skimateriaal. Meteen alles aanschaffen is zonde van je geld. Het kan zijn dat je wintersport niet zo leuk vindt dan verwacht. Vraag even in je vriendenkring of er iemand is van wie je skikleding kunt lenen, dat is een stuk goedkoper dan zelf kopen. Draag op de pistes vooral laagjes. Zodat als het warm is je kleding uit kan doen.

Hopelijk heb ik je een klein beetje voorbereid op Wintersport. En zoals Johnny Däpp zingt ich will – malle – zurück!

Jamie de Leeuw

Founder of Adventurous Childs, hatlover and photographer. Never ending wanderlust and always on the hunt for adventure. Find her dancing at festivals, searching for hidden gems in cities or wandering in the fertile forests. Her goal is to encourage you to go on new adventures and to enjoy the little things in life. And never underestimate the power of a good outfit during a trip. ✨

No Comments

Post a Comment